6. Sınıf 2. Hafta - İşletim Sistemini Tanıyorum | Bilişimci Ali

6. Sınıf 2. Hafta - İşletim Sistemini Tanıyorum

, , 3 comments
6.sınıf 2.hafta işletim sistemini tanıyorum

KAZANIMLAR

    6.1.2.1. İşletim sistemi kavramını açıklar.
    6.1.2.2. İşletim sistemlerinin bileşenlerinin görevlerini kavrar.
    6.1.2.3. Farklı işletim sistemlerini karşılaştırır.

ÖNERİLEN DERS AKIŞI

    1.İşletim Sistemi Sunusu: Önceki dersin kısa bir tekrarı yapıldıktan sonra işletim sistemi sunusu tahtaya yansıtılır. Bu sunu sonrasında öğrencilerin, “İşletim sistemleri ne yapar?”, “Hangi cihazların işletim sistemi vardır?”, “Arayüz nedir?” sorularına yanıt vermeleri beklenir.

    2.Bilgisayar Birimleri Çalışma Kağıdı:  Sunum sonunda bilgisayar birimleri çalışma kağıdı kalem uygulaması yardımıyla akıllı tahta üzerinde öğrencilerden kutucukları doğru şekilde doldurmaları istenir. Böylece ifadeler arasındaki ilişkileri de iyi anlayıp anlamadıklarını tespit edilebilir.


    3.Pardus Nedir?Pardus işletim sistemi genel hatlarıyla öğrencilere tanıtılır. Linux ve açık kaynak kod kavramları da Pardus ile birlikte verilir. Konu hakkında içeriğe ulaşmak için tıklayınız.

    4.Windows 93 Denemesi: Eski işletim sistemlerinden Windows 93 simülasyonu yardımıyla, işletim sisteminin güncel durumuyla arasındaki farklar incelenir. Simülasyona ulaşmak için tıklayınız.

     5.Rüya'nın Seyir Defteri Etkinliği: Öğrencilerden metinde bulunan boşluklara tıklayarak çıkan kelime havuzundan doğru kelimeleri yerleştirmeleri istenir.


    6.Hangi İşletim Sistemini Seçmeliyim? Afişi: Verilen bilgiler yardımıyla afiş incelenir.
  • İşletim sistemi kategorileri cihaza göre değişir. Örneğin bazı cihazlara uygun sadece bir işletim sistemi mevcuttur.
  • Kullanmak istediğimiz yazılıma göre değişir. Bazı yazılımları her işletim sistemine yükleyemezsiniz ya da bazı işletim sisteminin her versiyonu o yazılımı yüklemeye uygun olmayabilir. Sistem gereksinimleri gibi açıklama başlıkları altında bunları bulmak mümkündür.
  • Aynı işletim sisteminin farklı sürümleri vardır. Kullanıcıların amaçlarına göre değişir. Ev ya da iş yeri kullanımına göre aynı işletim sisteminin farklı versiyonları olabilir.
  • Fiyatına göre değişir. İşletim sistemlerinden bazıları açık kaynak kodlu bazıları ise lisanslıdır. Açık kaynak kodlu işletim sistemleri genelde ücretsizdir. Örneğin; Linux işletim sistemi herkesin geliştirmesine ve kullanımına açık ücretsiz bir işletim sistemidir. Microsoft ürünleri açık kaynak kodlu değildir.
  • Arayüz kullanım kolaylığına göre değişir. Mesela komut arayüzü kullanan ya da grafik arayüzü kullananlar gibi.
  • Güvenlik ihtiyacına göre değişir. Bazı işletim sistemlerinde daha fazla güvenlik açığı olduğu için zararlı yazılımlardan daha çok etkilenebilir.
  • Donanım uyumuna göre değişir. Eğer kullanacağımız donanım belli ise işletim sisteminin o donanımı kullanmaya izin vermesi ve yeni ekleyeceğimiz donanımı hemen tanıması işletim sistemi seçiminde önemlidir.
  • Kullanacağımız programlar işletim sistemi seçiminde önemlidir. Açık kaynak kodlu bir işletim sistemi için bazı uygulamalar olmayabilir.
    Örneğin;
    Unity oyun motorunun kurulumu için işletim sistemi gereklilikleri aşağıdaki gibi belirtilmiştir.
        > Windows 7 SP1+8, 10
        > Mac OS X 10.9+
    Fark edileceği üzere Unity oyun motoru programı kurulumu için işletim sistemi tercihlerinde Linux olmadığı göze çarpmaktadır.

    7.İşletim Sistemi Uzmanı Arıyoruz Etkinliği: Öğrencilerden cümlelerin doğru olanları için "D" yanlış olanları için "Y" yazmaları istenir. Tüm soruları doğru cevaplayan öğrenciler rozet takılarak ödüllendirilebilir. Rozet görselleri için tıklayınız.


    8.Ders Notu: Kısa özetin yer aldığı ders notunu konu tekrarı olması açısından eve ödev olarak verilir.
Tam Ekran - 6.Sınıf 2.Hafta Ders Notu

    9.Konu Tarama Testi: 10 sorudan oluşan konu tarama testi konu tekrarı olması açısından eve ödev olarak verilecek. Vakit kalırsa test sınıf ile birlikte de çözülebilir. Öğrencilerin testte gösterdiği başarı durumları bir sonraki ders incelenecek.

ÖNCESİ - SONRASI


3 yorum:

Nasıl buldun?